Konijnenopvang BunnyKaj

Huisvesting «


Intro

We streven ernaar met behulp van deze pagina mensen op ideeën te brengen wat de huisvesting van twee of meer konijnen betreft. Er bereiken ons vaak vragen over afmetingen, te gebruiken materialen of het hergebruik van het oorspronkelijke hok. We willen voor ieder wat wils bieden, de kleine beurs daarbij niet vergetend. Lees het geheel eens door, je kunt klikken op de kleine afbeeldingen om ze te vergroten.We wensen jullie veel inspiratie en de konijnen ruimte voor een konijnwaardig gezond en gelukkig leven.

1. Materialen

Waterbestendig

Voor buiten gelden andere normen dan voor binnen uiteraard. Maar de plek waar geplast wordt, en hopelijk ook gekeuteld, verdient zeker aandacht. Ik heb vrij veel succes met aparte plastic bakken met kranten, bedding (houtvezel / hempade etc) en een laag stro. Als dit in een hoek geplaatst wordt binnen makkelijk bereik, zullen de meeste konijnen er hun wc van maken. De kleine hoek-WCtjes uit de winkel vinden we minder handig, er past nauwelijks een konijn in. Wel bestaan er tegenwoorig grotere. Zie ook het BunnyBin-winkeltje. Wij maken gebruik van vierkante afwasbakken voor kleine rassen of onderbakken (2e hands?) van oude kooien voor de grote rassen.

Een ander alternatief is het gebruik van de onderkant een reismand (zonder de gaten aan de zijkant), te koop bij dierenspeciaalzaken, Karwei, Gamma e.d. voor een klein bedrag. Past ook makkelijk in de binnenhokken. Vul deze bakken eens met micro korrels van de Witte Molen. Het materiaal is gemaakt van maiskorrels. Dit absorbeert een hoop urine en als voordeel is het dat je weinig afval overhoudt in tegenstelling tot kranten of stro. Je hebt ook een macro variant alleen is die niet zo absorberend als de micro variant. En konijnen weten vrij snel de bak te vinden als je er in het begin een aantal keutels in legt. Vraag evt van je nieuwe konijn(en) keutels/urine mee in een zakje.

Toch is het verstandig de bodems van de hokken van materiaal te maken waarin urine / water niet doordringt. Dat natuurlijk om de levensduur te verlengen. Daarbij gebruiken veel mensen betonplex, anderen een goed gelakte waterbestendige plaat, soms het (kunststof) trespa, waar wij ook goede ervaringen mee hebben, maar dat laatste is duur. Sommige van onze hokken zijn zelfs met een kunsthars (epoxy)beschermd.
Een metalen lade raden wij ten sterkste af! Waarom?

  1. De bedding wordt te dik om de lade nog open te trekken.
  2. De temperatuur van de lade wordt in de winter ijzig koud … ga er zelf op slapen!
  3. Het verhindert het maken van een doorgang door de vloer naar een lagere verdieping.
  4. de lade blijkt snel te verweren, waardoor opentrekken onmogelijk is.

Hardhout is natuurlijk zeer duurzaam, maar hier kleven wel andere nadelen aan (milieu overwegingen). Hiervan is de keus persoonlijk. Nog een idee: wij gebruiken dik doorzichtig tafelzeil, van een grote rol per strekkende meter te koop bij b.v. Blokker/ Marskramer. We bevestigen dit in het koude seizoen op enkele buitenkanten van het gaaspaneel (punaises / latje?). Dit houdt het hok op het noorden / oosten uit de koude wind en aan de westkant uit de heersende richting van wind en regen. Het is met een doek af te zemen en ze houden licht en zicht. Ik heb het zelfs op sommige hokken opgerold op bezemstelen, tussen metalen klemmetjes en kan het afrollen en oprollen. Ideetje uit Engeland van een andere opvang.

terug naar boven

Verf / Beits (& anti-knaagprofielen)

Als verf / beits kan het beste gekozen worden voor een dekkende beits op waterbasis (mede i.v.m. gezondheidsrisico’s bij knagen). Ik zelf zweer bij HERMADIX (www.hermadix.nl), dit komt al jaren zeer goed uit de tests, al is het niet goedkoop. De knaagbare randen zetten we hier af met hoekprofielen van kunststof of aluminium. Misschien niet fraai maar wel weer levensduur-verlengend. Niemand ziet zijn mooie hok graag weg geknaagd. Knagen zouden de konijnen moeten kunnen doen aan wilgentakken etc. De stucadoorsprofielen hebben standaard gaatjes voorgeponst, waar wij hier de schroefjes door doen.

Gaas

Er is hier al zo vaak over gesproken. Het gaas. Het mooist vinden we het stevige vierkantjes-gaas (openingsmaat b.v. 1 cm). Dit laat zich goed spannen en aanbrengen, is wat duurder maar de konijnen kunnen het niet stuk-knagen. Van kippengaas (rondjes en slapper) hebben we al zo vaak gehoord dat het doorgeknaagd werd en de dieren ontsnapten. Kippengaas heeft al veel konijnen het leven gekost. Vergeet niet het gaas aan debinnenzijdevan het hok / de ren te bevestigen. Dit ook i.v.m. knagen!Grof geplastificeerd gaas kan ook wel, maar de maaswijdte mag niet groter zijn dan 5 cm. in verband met rovers als marter-achtigen, die al gauw door grof gaas heen kunnen. Een ander nadeel van grof gaas is dat een konijnenneus of -kop erdoor kan, dit kan verwondingen geven en evt. andere loslopende soortgenoten hebben bij BunnyKaj geregeld fel gebeten naar andermans onderdelen …
Ik ken iemand die het gaas zwart heeft geverfd, dan zie je meer konijn en minder gaas.

Dakbedekking

Afhankelijk van de wensen is te kiezen voor trespa, bitumen (ook shingles) of golfplaten. Denk er wel om dat transparante plastic golfplaten in de zomer de temperatuur IN het hok erg verhogen … het moet dan afgedekt in de zon! Voor buitenhokken geldt: laat het dak aan alle kanten ver oversteken. Waarom hebben de kleine hokjes uit de winkel dit niet? Omdat dat ongunstig is bij transport en GELD is belangrijker dan welzijn van dieren en duurzaamheid van het hok! Maar het waait vaak flink in Nederland en als er dan ook neerslag bij komt, dan wordt het hok nat, de bedding etc. ook.

Ruif

Een hooiruif is belangrijk omdat hooi het hoofdvoedsel van konijnen is. Zonder ruif wordt het vertrapt en bevuild. Maar WIE heeft bedacht dat die buiten voor het hok moet zitten!? Dat is niet handig. Het hooi / voer wordt nat. De dieren kunnen er lang niet altijd (meer) bij. Het uitzicht van de konijnen wordt belemmerd. Hang een draadmand (halve hanging basket of mandje van IKEA voor de keuken of een metalen koffiefilter-houder) aan een binnenwand.

terug naar boven

2. Buitenhokken met Ren

Standaard-hokken

Als je een konijn koopt in de winkel dan zijn daar destandaard-hokkente koop. In vele opzichten voldoen deze hokkennietals permanente verblijfplaats voor een konijn. Ze zijn te klein qua oppervlak, zeker als een konijn – zoals het zou moeten horen – met een soortgenoot woont. Ze zijn te laag. Een konijn moet zgn. “kegeltje” kunnen zitten, op achterpoten en kop hoog in de lucht. De dakoversteek is te kort om vocht uit het hok te houden. Er kan zeker niet in gerend worden, de dieren hebben te weinig stimulans, te weinig beweging en te weinig contact met de omgeving. Als alleen het dak opent, dan is dat vervelend voor een konijn als prooidier om van bovenaf benaderd te worden, bovendien kunnen ze er dan niet zelfstandig uit. Standaard zin bij ons “Waarom krijgen kippen een vaste ren en konijnen – met zulke achterpoten – niet??” Niemand heeft dat ooit kunnen beantwoorden. Het is gewoonte, stammend uit de tijd dat we ze opaten.

Twee Verdiepingen

Gelukkig zien we sinds onze oprichting in 2001 steeds meer hokken van 2 verdiepingen verschijnen – de dakoversteek blijft echter klein.

Het trapje zien we liever vervangen door een tussen-plankje als opstap, dit vergt minder van de schaarse ruimte. Verder op deze pagina gaan we voorbeelden geven van hoe het OOK kan.
Maar het hok uit de winkel kan soms worden omgebouwd. Zo kan er een verdieping ONDER gemaakt worden – of een stuk ernaast. Twee hokken kunnen worden verbonden. Ook kan het worden gebruikt als schuilhok in een ren, maar als deze ren van boven OPEN is moeten de dieren er helaas alsnog in worden opgesloten in het donker om veilig te zitten tegen rovers. Wij gaan uit van anderhalve vierkante meter leefoppervlak permanent, liefst nog met uitloop in een veilige ren, wellicht overdag. De standaard-zin hier is over een echtpaartje konijn: “Ga zelf met je partner permanent in de badkamer wonen, en let op hoe snel je uit elkaar bent…!”

Kippenhokken

Goede alternatieven zijn te koop in de vorm van Kippenhokken, onderaan staan goede verkopers bij onze links. Zulke hokken beschikken meestal over een nachthok van de grond, dus warmer. Vervolgens hebben ze een kippen-trapje. Voor het trapje zijn betere alternatieven denkbaar, die de ruimte ook nog eens beter gebruiken: de hoogte wordt gebruikt door tussenplanken te maken, een konijn hipt graag van plank op plank. Om wegglijden te voorkomen zou men tapijt aan kunnen brengen (liefst niet synthethisch) of latjes langs de rand. Zie hiervoor ook de foto’s. Bedenk bij de aanschaf ook altijd hoe het zal zijn om het hok schoon te maken. De hokken van www.dierverblijven.nl (Castle) zijn verbeterd door in de laatste uitvoering beneden 2 openslaande deuren aan te brengen … heel wat comfortabeler schoonmaken van het onderste deel, dan met de ene middendeur van het vorige model.

De combinatie van KIPPEN met konijnen raden we af. We hebben al heel vaak gezien dat dit de levensduur van konijnen zeker niet verlengd. Kippen eten veel meer / andere dingen dan konijnen. Als men de eigen etens-restjes aan de kippen geeft en de konijnen eten mee, dan is dat zeker een groot risico voor de gezondheid van het gevoelige konijn. Konijnen dienen kleine hoeveelheden van steeds hetzelfde voer te krijgen. Kippen zijn veel minder kritisch. Bovendien houdt men niet bij welk dier dan wàt eet … en een ziek konijn wordt niet op tijd herkend … met alle gevolgen van dien. Konijnen worden ook nog al eens, al dan niet per ongeluk, door een kip in het oog gepikt !

Ook de combinatie van 1 konijn met 1 cavia is niet zo goed. Beide dieren communiceren totaal anders, eten deels anders en hebben lang niet die prettige relatie als met een soortgenoot. Elkaar haren uittrekken, constant berijden etc.. er zijn schrijnende verhalen bekend. In een hele grote ruimte meer cavia’s en meer konijnen zou wel kunnen, maar dan moesten de cavia’s kleine openingen krijgen, holletjes waarin ze zich alleen – zonder konijnen – terug kunnen trekken. Komt nog bij dat cavia’s vitamine C aan hun voedsel toegevoegd MOETEN krijgen, aangezien zij dat , net als de mens, niet zelf kunnen aanmaken en dat een TEVEEL aan vit C bij KONIJNEN blaasgruis kan veroorzaken, dus in dat opzicht is het altijd voor 1 van de dieren gevaarlijk elkaars voedsel te moeten delen….

Vreemd, we maken mooie nachthokken om in te schuilen en wat DOEN die eigenwijze konijnen? Ze blijven doodleuk en ijskoud in de ren zitten. Sloven we ons daar zo voor uit? Herken je dit?? Het was Anne-Marie, een doorgewinterde konijnen-fan, een doorn in het oog. Ze dacht na over de holen in de natuur: die holen hebben meerdere uitgangen waaruit een konijn ook vluchten kan als iets het hok in komt dat onwelkom is. Ze vatte dit idee in een volgende uitwerking. Konijnen zijn slim, ze dacht dat ze ook wel met kattenluikjes om zouden moeten kunnen gaan. En dat klopt. Bij ons thuis hier hadden we het konijn Hipper dat sneller dan de meeste katten doorhad hoe het werkte. Bij Anne-Marie werd een mooie villa gebouwd met 2 zij-vleugels. Beide zij-vertrekken hebben een kattenluik (met magneetstrip) zodat het niet tocht. Ideaal en zelfs door haar blinde konijn met succes gebruikt!

Kou / Hitte

Maar ook al blijven de konijnen in het koudere gedeelte, ze kunnen beter tegen kou dan hitte. Zorg dat het hok nooit in de volle zon staat, zorg anders voor schaduw door parasol of iets anders. We hebben kleine flesjes met water in de vriezer in de zomer. Als het heet wordt leggen we steeds een bevroren flesje in het hok. Een baksteen uit de vriezer kan ook… ze kruipen er vaak tegenaan! Een hok op t zuiden zonder schaduw-op-afstand is echt uit den boze. Vaak willen de konijnen dan van het stro af kunnen leggen. Als ze erg snel ademen kan je de oren wat koel maken.

Verder adviseren we altijd om bij lagere temperaturen dan -5, de konijnen in het hogere deel in het stro op te sluiten voor de nacht. We verkopen bovendien SnuggleSafes (klik hier) die de nacht lang warm blijven en als erg comfortabel worden ervaren, vooral ook bij ziekte. Maar een lamp is een andere mogelijkheid.

Verlichting

Als er een mogelijkheid bestaat is het aanbrengen van verlichting in het hok een goede keus. Waarom? In de winter is het donker van 16-9.00 uur. We houden meer contact met de dieren als we ze kunnen zien vanuit huis en de tuin en als we ze voeren of begroeten op die tijd. We zien of ze levendig zijn of gevaarlijk passief (ziekte?) Bij BunnyKaj maken we gebruik van de goedkope Bull’s Eye lampen, een glazen bol in een metalen korfje. Als je de leidingen in plastic buis legt, of buiten het hok in grijze behuizing, kan er niet aan geknaagd worden. We gebruiken 40 of 60 watt lampjes. We hangen ze tegen de wand op 20 cm van de bodem. Als het kouder wordt liggen de konijnen hier strak onder, want ze geven een behaaglijke warmte. Zie ook de foto’s.

terug naar boven

De Ren

Steeds bereiken ons vragen over de ren. Ken je de driehoeksrennetjes uit de winkel? Sorry, ze zijn ongeschikt. Redenen? Ze zijn te laag en vaak nog korter dan het hok … rennen? Laat me niet lachen! En de driehoeksvorm maakt ze in de vrachtwagen economisch stapelbaar, maar de konijnen kunnen er weer geen “kegeltje” in zitten, alleen als ze eerst uitmeten dat ze in het midden hurken…. Stel je voor….

Bovendien is het sowieso af te raden, als het even kan, om een ren los van het hok te hebben. Als de dieren erheen getild moeten worden (altijd nog beter dan helemaal niet rennen) kan dat alleen op momenten dat het de MENS schikt, en niet wanneer het het dier schikt. Elk dier heeft dolle momenten van energie-uitbarstingen … en die hoeven niet samen te vallen met de tijd die wij geven om te rennen. Bovendien blijkt nogal eens dat in het koudere seizoen we er minder toe komen om ze te laten rennen …maar daar denken konijnen heel anders over. Een aangebouwde ren maakt ook dat het echtpaar kan kiezen wat tijd en ruimte van elkaar af door te brengen, broodnodig voor een goede relatie, toch?

Een Open Ren:

Als de ren van boven open is, raden wij aan het hekwerk minimaal 80 cm. hoog te laten zijn. Voor veel konijnen is dat nog te laag. Hoe hoger hoe beter. Goed materiaal hiervoor zijn de gaaspanelen van Bekaert. Ze zijn gegalvaniseerd en geplastificeerd. We verkopen ze bij BunnyKaj in de maten 150 breed bij 82 cm en bij 102 cm … de 62 cm bestaat (hebben we) ook, maar is alleen geschikt voor duffe en oudere konijnen …. ;0). Ze kunnen met ijzerdraad aan elkaar gemaakt worden. Als je ze weg wilt hebben zijn ze plat ergens achter te schuiven … De in de dierenwinkel verkochte puppyrennen kunnen ook, ze roesten alleen snel en zijn 60 cm … erg minimaal voor sommige dieren en niet zonder toezicht te gebruiken. Verder adviseren we alleen rennen met een houten frame aan alle kanten, anders gaan de dieren er toch sneller onderdoor of overheen. Een open ren heeft als groot nadeel dat de konijnen in de nachten écht opgesloten moeten worden tegen rovers. Het zijn en blijven 5-sterren maaltijden voor sommige katten, roofvogels, vossen en marterachtigen, én honden niet te vergeten. Vaak horen wij : “het is al jaren goed gegaan!!” En dan gaat het een keer fout … je moest eens weten hoeveel BunnyKaj-konijnen toch al zo de dood moesten vinden – onze adviezen ten spijt.
Ik heb ook leuke situaties gezien van hokken deels BINNEN in de schuur / een blokhut en deels buiten door een luikje in een ren.

Een Dichte Ren:

Als je een dichte ren maakt, wees je dan bewust wat JIJ denkt dat dicht is, en wat konijnen ervaren als dicht. Niet lachen …. het is al honderden keren gebleken dat dichte rennen niet altijd dicht zijn … met name uitgraven is een befaamde uitbraak-methode, hierover later meer. Ook de kleinste oneffenheden: hier in Ermelo waren de nietjes uit de täcker op bij een adoptiegezin, en de laatste hoek werd met spijkertjes gesloten … dat gat vond de vos …..
En dan natuurlijk het beruchte kippengaas: … open te bijten door de aanhouders die winnen.
Als de dichte ren op sta-hoogte is, dus een soort volière wordt, dan kan je daar veel plezier van hebben: schoonmaken en op de been blijven, knuffelen zonder te knielen (met verhogingen, zie foto’s) … de konijnen zullen meer contact met ons hebben dan in de lage hokken. Het hoeft qua oppervlakte niet veel meer ruimte te nemen, het kost alleen wat meer materiaal: balken en gaas, evt dakmateriaal.

terug naar boven

To Dig or Not To Dig? Graven of niet??

Gravende konijnen, een prachtig gezicht. Wat staan ze dan dicht bij hun wilde soortgenoten. Het is goed voor hun conditie, maar niet altijd handig voor óns. In een permanente ren kan je maatregelen nemen: gaas onder en langs de ren (geen gaatje te vinden? Pas op!) dan weer de grond erop … het is een idee. Nadeel: de grond raakt op den duur vervuild en moet vervangen worden om geuroverlast te voorkomen. Je kan een 2e hands vijverbak ingraven met gaten geboord voor afvoer van water … Zelf hebben we een speciekuip ingegraven (ook met geboorde gaten onderin voor afwatering), wonderlijk om te zien hoe Madam ons konijn daar zelfs een hol in weet te graven als ware het een slakkenhuis.Al hebben konijnen maar een klein stuk om te graven en rollen in zand … ze genieten ervan.

Een mooi stukje ingezaaid gras of graszoden in de ren? Heb geen illusies … het is binnen een mum van tijd een modderpoel / zandafgraving … en niet sippen dan, je bent gewaarschuwd. Ik ken mensen die gaas op het gras van de ren leggen, maar gebroken nagels of zelfs tenen zijn geen uitzondering. Als je geen maatregelen neemt en ze onbeperkt onbegrensd laat graven … dan verdwijnen ze, ze verdrinken in het gangenstelsel tijdens een grote bui … gooi geregeld de holen dicht (als je je konijnen geteld hebt!) De bezigheid is alleen al een doel op zich, dat is NIET zielig.

Los in de Tuin??

Veel mensen laten hun konijnen lekker los in de hele tuin, ook dat is een optie. Daarvoor is het ook goed een aantal zaken te overwegen.

Konijnen kunnen zwemmen, maar ik heb wel gehoord van konijnen die onder het ijs van de vijver terecht waren gekomen of niet uit een vijver met hoge wand konden klimmen. Er bestaan erg veel giftige planten in de tuin, taxus, vingerhoedskruid, klimop (hedera), gouden regen, blauwe regen … zie elders … Ze zullen het niet gauw eten als er andere, lekkerder dingen voorradig zijn, maar er is een risico.

Konijnen graven, en sneller dan je denkt… ze zitten zo bij de buren.

Konijnen – met name de van wilde afstammende – vinden hele kleine gaatjes om door te ontsnappen … en ze vinden niet – zoals poezen/honden – makkelijk de weg terug. Bovendien zijn er grote gevaren in de vrije wereld en ze handhaven zich NIET in de natuur! Als een konijn een uitgang eenmaal kent, probeert hij/zij het altijd opnieuw. Kortom: Is de tuin écht dicht? Blijf erbij!

Denk om de roofdieren van de buren, ik ken honden die er binnen wisten te glippen en het konijn met 1 keer schudden hadden gedood. Zorg dat ze in ieder geval rover-proof zitten bij je afwezigheid en in de nacht.
Als je je voorneemt om geen ren te geven omdat je de konijnen geregeld los gaat laten in de tuin …bedenk je dan wat er gebeurt: bij slecht weer, in de winterse kou, als je met vakantie of ziek bent … In de praktijk blijkt er van vele goede voornemens niet zoveel terecht te komen, een mens is druk en wordt steeds drukker… in het begin is de animo groot, maar meestal slinkt dit met de tijd. Geef de dieren een eigen ren en schuldgevoelens zijn niet nodig.

Een Konijnenberg?

Over dit onderwerp heb ik een artikeltje geschreven. Onder een konijnenberg versta ik een stukje grond, omheind maar niet overdekt. Hier kan een groep konijnen naar hartelust graven. Hopelijk zorgen de makers wel voor alleen 1-2 gecastreerde rammen en verder voedsters. Wij raden deze situatie echter meestal AF. We hebben hier goede redenen voor. Klik HIER om het Word-document met info te downloaden.

Wel ken ik iemand met een groep konijnen in een veilige tuin die dit verantwoord aanpakt, maar dit is meer werk dan men denkt. Ik verwijs hiervoor naar haar site: ……

Als je TUNNELS maakt of buizen gebruikt, zorg dan altijd voor KORTE lengtes zodat je bij de konijnen kunt komen (armlengte) mocht dat nodig zijn. Ik ken iemand die op kruispunten “kamers” heeft gemaakt waarvan hij de deksel open kan doen om de konijnen te pakken mocht dit (voor de gezondheid b.v.) nodig zijn.

terug naar boven

3. Binnenhokken

Wel / Niet Binnen?

Eerst even wat afwegingen om konijnen niet buiten maar binnen te houden. Hierover bestaan zeer verschillende ideeën. In elk geval is het duidelijk dat je met een binnenkonijn veel meer contact hebt dan met de konijnen die (zeker in de winter) buiten zitten. Vaak geven mensen in de winter alleen de konijnen maar eten en schone leefruimte, en blijft verder contact beperkt tot een korte aai.

Konijnen die buiten zitten kan je beter niet voor langere tijd naar binnen halen dagelijks (hoewel het ook vaak goed gaat)vanwege het temperatuurverschil. Als de weerstand minder is kunnen dieren hier luchtweg-infecties van krijgen o.a. Als ze bij ons binnen hebben gezeten nemen we een aantal dagen de tijd om ze weer aan de buitentemperatuur te laten wennen: steeds een wat koelere omgeving, dus heel geleidelijk. We hebben ervaren dat het voor een buitenkonijn, dat bijvoorbeeld binnen heeft gezeten wegens ziekte, niet nodig is om tot het voorjaar binnen te blijven. Het dier heeft voldoende haargroei. Natuurlijk zijn een lamp of Snugglesafe in koude tijden uiterst welkom, maar met veel stro niet eens noodzakelijk, zolang er windvrije plekken zijn.

Een jong konijn uit de winkel of van de fokker (die neemt u toch niet, u komt toch naar de opvang?) kunt u beter niet in de winter ineens naar buiten zetten. Verstandige winkels / fokkers geven ze dan niet eens mee.

En een alternatief… een bench …

Een alternatief dat enkele doorgewinterde huiskonijnen-vrienden gebruiken is de grote hondenbench. Ze hebben een 2e verdiepingsplank erin gemaakt en opstaande randen onderin de bench gemaakt om stro en hooi binnen te houden. Onbeperkte mogelijkheden: laat je fantasie maar gaan.

Zindelijkheid

Als je huiskonijnen wilt houden dan zijn er veel dingen in overweging te nemen. Konijnen kunnen zindelijke dieren zijn. Zeker als je ze ( evt. jong) nieuw krijgt is het een goed idee om ze de eerste dagen in de kooi te houden, bijvoorbeeld met alleen kranten en in een hoek een forse bak met kranten, bedding en stro. Ze zullen dan die bak meestal uitkiezen als toilet. Als de ruif met hooi daar hangt is het nog uitnodigender om daar het toilet te gebruiken. Doen ze dat niet dan kan je de beplaste krant of de keutels IN de bak doen … Je kan ook ontlasting meevragen van de plek waar je ze vandaan hebt. .

Een tip om dit in alle gevallen te doen wanneer men over gaat tot aanschaf van een konijn. Het konijn zal met deze keutels een herkenbare geur hebben in het nieuwe huis. Hij ziet het gelijk als veilige omgeving omdat zijn/haar geur zich in het hok bevindt. Deponeer dat in de bak. Als het eenmaal zo is dat ze het in de bak doen, dan kan er bedding in de rest van de kooi. Daarna kan je ze korte periodes loslaten en weer terugdoen voordat er geplast is. Realiseer je dat konijnen ook de wijde omgeving markeren met een plasje of geurkeutel om aan te geven dat het geheel hun territorium is. Dit is van voorbijgaande aard, zeker als je een ram laat castreren en een voedster laat steriliseren. Ook handige tip als je het dier buiten het hok laat een dienblad met daarop kranten legt. Het dier weet deze plek snel te vinden als je hem/haar er een paar keer met je hand naar toe laat gaan. Pak het dier niet op en zet hem op het dienblad, duw hem met zachte hand die richting uit.

Konijnproof?

Verder moet de ruimte waar ze los mogen lopen – en daar gaan we vanuit – konijn-proof zijn. Konijnen kunnen niet al te lang in hun hok zitten en we nemen minimaal 3-4 uren per dag als tijd dat ze vrij zouden moeten lopen / rennen. In heel veel gevallen werken de eigenaren van konijnen overdag, laat ze er gelijk uit als je ’s avonds thuiskomt. De dieren wennen hier heel snel aan en staan vaak al klaar als je thuis komt. Zo maak je nog meer contact met het dier. Sommige mensen maken zelf binnenhokken, sommigen gebruiken de kooi als uitgangspunt. Steeds vaker zie je grote of 2-etage-kooien verschijnen. Wij kennen de 1.40 x 70 kooi als de grootste, maar er lijken nog grotere te zijn. Om de vloerruimte te beperken kunt u dus inderdaad ook goed de hoogte in bouwen. We geven met foto’s wat voorbeelden die u op ideeën kunnen brengen. Ik zie ook geregeld oude buffetkasten of dressoirs die omgebouwd zijn tot konijnenwoningen.

De kamer(s) waar de konijnen lopen moeten zoveel mogelijk vrij van snoeren zijn. Zelf heb ik helaas vaak moeten ervaren dat plotseling mijn internetverbinding was verbroken of de telefoon het niet meer deed. Erger, natuurlijk, is het als de dieren een 220 volt electrakabel te pakken hebben, dat is levensgevaarlijk voor het dier ook. Er bestaan holle plinten maar ook verschillende gootjes of omhulsels voor snoeren. Ikea verkoopt een flexibele buis waar snoeren doorheen kunnen. Better Safe Than Sorry! Het ene konijn is destructiever dan het andere. Sommige konijnen laten ALLES heel en knagen nimmer. Anderen laten geen plint, deurpost of meubelstuk onberoerd… behang heeft ook een grote aantrekkingskracht, helaas. En schreeuwen en zeker SLAAN helpen NIET. Je krijgt een bang dier, dat is alles. Soms helpt in het leer-proces wel de plantenspuit of een ander signaal… Maar als het konijn hardnekkig is, zal u andere werende maatregelen moeten nemen. Soms plaatsen mensen een stuk kunststof glas over een muurdeel. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om een ren of aparte kamer te maken waar de konijnen in blijven.

Het is van belang om giftige planten en andere dingen die slecht voor konijnen zijn natuurlijk uit de buurt te houden. Als een konijn op een volle fruitschaal aanvalt, kan dit tot darmproblemen leiden, hetzelfde geldt voor lekkers / snoep.

terug naar boven

Soort Kooi

Koop NOOIT een kooi met plastic bovenkant (Duni-kooien). Ze zijn alleen handig omdat de bedding binnenblijft en het huis schoon … maar de nadelen wegen daar niet tegen op: ze zijn veel te LAAAG, ze houden de lucht binnen en ventileren niet voldoende. Er zijn konijnen bekend die longklachten kregen o.a. door inademen van de ammoniak dampen uit hun urine. Ze hebben geen contact met de buitenwereld … we vinden het on-dingen. We geven ze zelf af bij de egel-opvang of vogel-opvang.

Daarnaast is een hok bijna nooit in een formaat te krijgen waar twee konijnen voldoende ruimte in hebben om overdag, als de eigenaren aan het werk zijn, in te verblijven. Ze zijn te koop in een groot formaat maar dan is de prijs van het hok vaak te duur. Een slimmere tip en tevens kostensparend om twee hokken aan elkaar te bevestigen. Haal de deurtjes aan de lange zijde uit de kooien en bevestig ze aan elkaar met tyre-ribs. Zelfs hele slimme konijnen knagen hier niet doorheen als je ze op een goede plek wegwerkt aan de buitenzijdes van de hokken. Maak alleen een kant vast en gebruik voor de andere kant een hangslot. Zo is het hok makkelijk open te maken als de konijnen de vrije ruimte krijgen.

Twee kooien van dezelfde soort bovenop elkaar is een ander alternatief, die hiervoor de foto’s.

Vloer

Konijnen vinden het onprettig om op gladde vloeren te lopen, ze glijden ook weg hierop. Een (oud) kleed is een uitkomst. Als het kleed geheel van kunststof is, kunnen ze brandplekken onder de pootjes krijgen!

Ook bij binnenhokken geldt: een tussenplank is simpeler voor een konijn te gebruiken dan een trapje. En de plankjes benutten de ruimte efficiënter, laten meer vloer-ruimte om te rennen. Zie de vele voorbeelden op de foto’s.

Andere Huisdieren

De combinatie met poezen en andere huisdieren is lastig te beschrijven. Zelf hebben wij 3 poezen die totaal gewend zijn aan de konijnen. Ze zijn zelfs wel door een konijn gebeten en hebben grote achting voor hen gekregen. Ze gaan er vandoor als er een konijn aan komt hippen. Bij jonge konijntjes kan het jacht-instinct bij een kat ineens opkomen. Het is dan ook niet verstandig de dieren zonder toezicht samen te laten.

Voor honden geldt iets dergelijks. Zeker de jachthondenrassen zijn niet te vertrouwen bij konijnen. Menig konijn heeft het leven gelaten door toedoen van een hond. Zorg ook dat een bezoekende hond van anderen etc niet in de konijnenren kanspringen, het is te laat voor u het weet. Er zijn meerdere BunnyKaj konijnen die zijn gestorven door toedoen van fretten. Ik kan mensen alleen maar aanraden hun verstand te gebruiken. Konijnen zijn prooidieren, vluchtdieren … en de natuur is nog dichtbij wat dit betreft….

terug naar boven

4. Verdere Tips

We hebben hele goede ervaringen met een persoonlijk en ambachtelijk bedrijfje in Kootwijkerbroek dat landelijk werk levert en ook persoonlijke wensen in aanmerking neemt. Het is Van ‘t Foort Hokkenbouw. Men heeft ook ideetjes van BunnyBin overgenomen en deelt onze folders uit. Leuk dat men ook het dierenwelzijn niet uit het oog verliest. Noemt u ook dat u hen eventueel kent via onze site, of dieren van ons heeft, dit maakt onze samenwerking des te inniger.

Speelgoed

Vergeet u niet om aan speelgoed en afleiding te denken voor de dieren? Een nieuwe doos met krantensnippers gevuld bijvoorbeeld, wc-rolletjes met hooi gevuld dat eruit steekt, een klein vla/ijs-emmertje met gaatjes erin en daar een beetje voer in dat er via de gaatjes uit komt en waar de dieren voor moeten werken. Verberg het voer op meerdere plekken zodat ernaar gezocht moet worden!
Kijk alleen met kranten uit dat het dier en niet teveel van gaat eten, dit kan leiden tot verstoppingen bij het dier. De meeste konijnen eten een klein hapje, dit kan geen kwaad.

In dierenspeciaalzaken zijn speciale ballen te koop waar voer in gedaan kan worden. Het dier zal de bal door het hele huis laten rollen. Voor eigenaren van het dier is het een leuke bezigheid om te bekijken.
De bekende kattetunnels zijn ook ideaal voor uw konijn, schaf er meerdere aan zodat er als het ware een grote tunnel ontstaat. Het dier zal er graag gebruik van maken maar kijk uit dat het dier het materiaal niet gaat opeten. Bij Ikea zijn manden te koop die gebruikt worden als hondenmanden, schaf er eens eentje aan die niet voorzien is van een laklaag. Een heerlijk object om aan te knagen zodat deurposten, kozijnen e.d bespaart blijven.

Nog leuker is aanschaf van een houten kist, te koop bij karwei, gamma. Deze wordt vaak gebruikt als opberghok, de opening bevindt zich aan de bovenkant.
Leuk voor het konijn om aan te knagen en om in te spelen. Maak aan de zijkant een ronde opening, het dier zal snel doorkrijgen dat hij door de opening in de kist kan komen, een leuk donker beschermend hok waar heerlijk aan geknaagd kan worden.

Zorg voor ander knaagmateriaal als stokken van een knotwilg. Zelfs konijnen kunnen eruit zien als honden als ze door de kamer komen rennen met een stok in de bek.

Een kattenkrabpaal is ook een feest voor knagende/gravende konijnen en geschilkt als luierplek.

terug naar boven

5. Fotogalerij

We willen hier een scharkering aan hokken laten zien om je op ideeën te brengen. De foto’s zijn klein, maar als je erop klikt kan je ze vergroten. Wil je toestemming vragen als je ze overneemt, in elke geval ook de bron vermelden en een link plaatsen op je site?

En als je iets aan onze tips en info hebt gehad, bedenk je dan dat we dit werk voor de dieren doen en dus graag voor de opvang eens een donatie ontvangen. Het is allemaal vrijwilligerswerk.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JSHighslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JSHighslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JSHighslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JSHighslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS